Co zrobić gdy coś się przypali?

Chwila nieuwagi w kuchni może sporo kosztować. Pyszna potrawa, zamienia się w coś niejadalnego. Jednak czasem da się uratować przygotowywane danie. Wyrzucenie wszystkiego do kosza to ostateczność. Lepiej pomyśleć, oszacować straty i odzyskać tyle ile się da.

Ratowanie przypalonych potraw

kuchniaZmiana garnka – gdy coś się przypali, należy jak najszybciej przełożyć potrawę do nowego naczynia. Przy przenoszeniu staramy się oddzielić to co nadaje się do uratowania od tego co pójdzie do kosza.

Starajcie się zapobiec przeniknięciu potrawy zapachem spalenizny. Pomaga w tym szybkie schłodzenie przypalonego naczynia. Najlepsze rozwiązanie to włożenie go do bardzo zimnej wody na kilkanaście minut. Uwaga – nie wszystkie potrawy dobrze znoszą takie schłodzenie.

Jeśli przypalicie zupę, sos, itp., musimy pamiętać by nie mieszać przypalonego dania. Zamiast tego zbieramy warstwę po warstwie, aż dojdziemy do tego co jest przypalone. Dość popularne zamoczenie skórki chleba w przypalonej zupie pomaga tylko w przypadku lekkiego przypalenia.

Jeśli przypalicie mięso należy po zmianie garnka odkroić spaloną część, a następnie zalać je wodą z tłuszczem. Jeśli mięso jest mocno przypalone (utraciło większość soków) można wykorzystać go w inny sposób. Trzeba pokroić je na drobne kawałki (po usunięciu zwęglonej części), podlać winem i udusić z cebulą, warzywami i przyprawami. Powinno to spowodować, że mięso będzie bardziej soczyste i bez zapachu spalenizny

Jeśli przypalicie ciasto – spaloną część można po prostu odkroić lub zetrzeć przy użyciu tarki. Ten drugi sposób minimalizuje straty, ale jest dość nużące.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW I PORAD KULINARNYCH

Otagowany , , .Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Odpowiedz: